18 Mart 2011 Cuma

Firefox: Neden mi?

Technorati Etiketleri: ,

Bu yazı daha önce saltokunur.org adlı e-dergide yayınlanmıştır.

Firefox en basit tarifiyle "internet sitelerini görüntülemek" için kullanılan bir programdır. Bu basit açıklama her ne kadar Firefox'un işlevini anlatmak için yeterli olsa da, internette gezinmeyi günlük bir iş olmaktan çıkarıp, bir eğlenceye dönüştüren, müzik çalabilen, günlük işlerinizi planlayabilen, notlar alabilen, hatta küçük çaplı veri tabanlarını kontrol edebilen özellikleri göz önüne alındığında, hayli eksik kalır. Firefox internette gezinmeye bambaşka bir bakış açışı getirmiştir: Firefox kullanarak internette gezinme. 5000 e yaklaşan eklenti ve tema sayısıyla Firefox şekilden şekle, işlevden işleve bürünebilir. Size ise sadece bu güzel programı hangi hayat kolaylaştıran eklentilerle kullanacağınıza karar verip internetin keyfine bakmak kalır.

Açık kaynak yazılım felsefesiyle geliştirilen Firefox, bunu faydasını dünyanın her yerinden Firefox severlerin geliştirdiği binlerce eklenti ile görmüştür. Firefox, onun bu güzel özelliklerini başkalarına anlatmayı görev edinmiş kullanıcılara da sahiptir. Firefox tanıtım bannerlarını çoğu internet sitesinde görebilirsiniz. Bu kullanıcıların başarılı bir şekilde örgütlenmesiyle 2008 yazında Firefox 3 sürümü çıkmadan aylar önce tüm dünyada tanıtım çalışmaları yapıldı. Program kullanıma sunulduğu ilk gün 8 milyon indirmeyle bir günde en çok indirilen program dalında Guinness rekoru kırdı.




Firefox'un belki de en önemli özelliği kullanıcısına istediği esnekliği vermesidir. Bundan da önemlisi bu esnekliği verirken güvenliği elden bırakmamasıdır. Firefox internette gezinme keyfinizi bölen "Bu siteye güveniyor musunuz?" sorularıyla tadınızı kaçırmaz. Siz internette gezerken güvensiz bir siteyle karşılaştığında resimdeki gibi bir mesajla uyarı verir. Böylece siz de söz konusu sitenin zararlı olduğunu bilirsiniz. Böylece esnekliği ve güvenliği en üst düzeyde sağlar.


Firefox bir siteye ait parolanızı kaydetmek isteyip istemediğinizi sorarken, sizi soruya cevap vermek zorunda bırakmaz. Pencerenin üst kısmında bir çubuk belirir. İsterseniz bu çubuktan soruya cevap verebilir, isterseniz de aldırmayıp internette gezinmeye devam edebilirsiniz.

Dosya indirirken her defasında nereye kaydedeyim diye sormaz. Gerçekten indirmek istediğiniz dosya ile site tarafından reklam amaçlı olarak otomatik indirilmeye çalışılan bir dosyanın farkını bilir. Gerçekten indirmek istediğiniz dosyayı engelleyip sinirinizi bozmaz.

Firefox'un albenisini artıran bir diğer özelliği de yüzlerce tema desteği ile çok çeşitli şekillere girebilmesi. Örneğin sizin de fotoğraftaki gibi cıvıl cıvıl bir tarayıcınız olabilir. Hatta Firefox'u açılışta sizi en sevdiğiniz oyunun duvar kağıdıyla karşılayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.


Birden fazla sekme açtınız ve aniden bilgisayarınız kapandı. Firefox tekrar açışınızda tüm sekmeleri geri yükler. Herhangi bir metin kutusuna yazdıklarınız bile kaybolmadan geri gelir.
Firefox, kapanırken geri döndüğünüzde eski haliyle bulasınız diye oturumunuzu kaydetmenize izin verir.


Sağına soluna istediğiniz butonu koyup, tüm işinizi bir pencereden yönetebilirsiniz.
Adres çubuğu arka planda Google ile birlikte çalışır. Yazdığınız metin sık kullanılanlar arasında ise hemen oraya bağlanır. Değilse de yazdığınız metnin Google araması karşınıza çıkarır. Sadece adres yazmak zorunda da değilsiniz. Daha önce gezdiğiniz sayfaların başlığını bile yazmanız Firefox'un istediğiniz adresi size getirmesi için yeterlidir.


Sayfa üzerindeyken klavyede bir şeyler yazmaya başladığınızda hemen altta arama çubuğu belirir ve aradıklarınıza çok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.


Şimdi Firefox'un bu mükemmel özelliklerine daha iyilerini ekleyen eklentilerine bakalım.
Eklentilerle ilgili bir tavsiye: Yeni bir eklenti kurduğunuzda mutlaka Araçlar > Eklentiler üzerinden ayarlarına bakın.
AdBlock: Can sıkıcı reklamlara veda.
Add to Seach Bar: Bu eklenti ile herhangi bir sitenin arama özelliğini tarayıcınıza ekleyebilirsiniz. Bunun için eklemek istediğiniz sitenin arama kutusuna sağ tıklayıp "Arama Çubuğu Ekle" demeniz yeterli. Böylece IMDB'ye girmeden tarayıcınız üzerinden Tarantino'nun başyapıtı "Pulp Fiction" ı aratabilirsiniz :)


Colorful Tabs: Sekmelerinizi renklendirir. İsterseniz rastgele isterseniz kendi seçeceğiniz şekilde.


Context Seach: Bir metni seçip sadece sağ tıklayarak arama yapabilirsiniz. Kopyalayıp arama kutusuna yapıştırmanıza gerek yok. (Add to Seach Bar ile ekledikleriniz de dahil :)
Ctrl+Tab: Alt+Tab özelliği Firefox'ta. Yalnız Ctrl+Tab olarak :)
Cute Menus: Daha güzel menüler.
Download Statusbar: Editörün Tavsiyesi. İndirme işleriniz ana pencerenin altında bir çubukta gösterilir. Böylece indirme işlerinizi Firefox pencesinden ayrılmadan tek bir yerden yönetebilirsiniz.


Down Them All: İndirme yöneticisi. Sayfadaki nesneleri dosya türüne göre toplu indirme gibi özellikleri var.
Fast Dial: Açılış sayfasına en çok ziyaret ettiğiniz sitelerin ön izlemelerini koyabilirsiniz. Arka plana fotoğraf koyma özelliği de bu eklentiyle geliyor.
FFchrome: Bir sürü eklenti yüklediniz sağ tık menüsü çok mu doldu? Bu eklenti ile sağ tık menüsünde az kullandığınız özellikleri gruplayıp bir alt menüde gizleyebilirsiniz.
FlashGot: Editörün Tavsiyesi. Firefox'u indirme yöneticileriyle ilişkilendirir. Dosya indirmek istediğinizde indirme seçenekleri arasına seçtiğiniz indirme yöneticisini ekler. En önemli özelliği ise, sayfada bir video oynatılıyorsa tek tıkla indirmenizi sağlar.


FireFTP: Firefox'u ftp istemcisine dönüştürür.
FoxyTunes: İnternette gezerken müzik mi dinliyorsunuz? Artık oynatıcınızı yönetmek için Firefox penceresinden ayrılmak zorunda kalmayacaksınız.



Her Google hizmeti için bir Firefox eklentisi bulabilirsiniz. Kullandığınız servise göre şu eklentileri deneyebilirsiniz.
Google Not Defteri
Gmail Chechker
Google Reader Watcher
Gogle Translate
Search Preview: Editörün Tavsiyesi. Google arama sonuçlarına bulunan sayfanın ön izlemesini de ekler.


Greasemonkey: Bu eklenti ile Firefox'a kendi yazacağınız betikleri (script) ekleyebilirsiniz. Örneğin RapidShare Link Checker'ı eklediğinizde siz daha rapidshare.com a gitmeden linkin çalışıp çalışmadığını kontrol eder, çalışmıyorsa üzerini çizer.


Any Color: Firefox’u renklendirin.

In Form Enter: Editörün Tavsiyesi. Metin girilen alanların yanına bir buton ekler. Bu butona basarak daha önceden kaydettiniz bilgileri (ad, soyad e-posta) tekrar tekrar yazmadan otomatik olarak formlara girmenizi sağlar.


NoScript: Sayfalardaki JS betiklerini engelleyerek, Firefox'u daha güvenli hale getirir.
PDF download: Sayfayı pdf olarak kaydeder.
QuickNote: Sayfada seçtiğiniz metinleri tek tıkla hard disk üzerinde bir metin dosyasına kaydeder. Hızlı Not almak için birebir :)
Toolbar Buttons: Firefox'un her tarafını butunlarla doldurmanızı sağlayan eklenti.
Update Notifier: Eklenti güncelleştirmelerini takip eder. Bulursa otomatik indirip yükler.
WebMailNotifier: Editörün Tavsiyesi. Belirttiğiniz sıklıklarla e-posta kutunuzu kontrol eder ve uyarır.


Son olarak, hala Firefox'u denemediyseniz "Bir Şansı Hak Ettiğini" söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder